Вести

ВУЧИЋ: СРБИ ЋЕ ОД ДАНАС ЧЕХЕ СМАТРАТИ БРАТСКИМ НАРОДОМ

Од овог тренутка српски народ ће доживљавати чешки народ не само као пријатељски, већ као братски народ, истакао је председник Републике Србије Александар Вучић у Прагу, после извињења које је јавно српском народу упутио председник Чешке Милош Земан због учешће у бомбардовању некадашње СРЈ.
Вучић је рекао да ће Србија и Срби вечно бити захвални на томе, јер то што је данас изговорио председник Земан око бомбардовања нико други није рекао.
“Та захвалност неће престати ни њему лично, ни братском чешком народу“, подвукао је Вучић.
Вучић је рекао да зна да у данашње време није нарочито популарно говорити о традиционалном и искреном пријатељству.
“Живимо сувише брзе животе и људи траже конкретна решења. Оно што сам данас доживео у Прагу и гостопримство које је Србија могла да види, које је од стране Земана приређено мени у име Србије, ме је дубоко дирнуло“, нагласио је Вучић.
Истакао је да је Земан храбар човек, који је другачији и не додворава се никоме, који ужива огроман углед у Kини и многим азијским, афричким и латиноамеричким земљама.
Додао је да се питао шта ми можемо да урадимо да уживамо исти углед.
Захвалио се Земану и на дивним речима које је посветио Србији.
Земан у Србији до краја године, дивно је бити Србин у Прагу
Вучић је најавио да ће Земан доћи у посету Србији, на отварање Чешке куће, за коју је обећао решење проблема.
Вучић је захвалио Земану на подршци коју Чешка пружа нашој земљи на путу у Европску унију.
"Земан ће пре краја године посетити Србију, јер је то обећао на моје обећање. А, ја сам обећао да ће Србија решити компликован имовински проблем и да ћемо поклонити Чешку кућу из 1928. године Чешкој. И очекујем га на отварању", рекао је Вучић.
Додао је да припадници чешке мањине живе највећим делом у Јужном Банату и представљају право богатство Србије, те да зато жели да им се омогући да имају своју кућу, која им је припадала, а одузета 60-их година.
Такође, Вучић је захвалио Земану на ордену који му је доделио.
"За мене ово значи велику част. Прво сам ја њему доделио орден, који је вишеструко заслужио, а ово што ја данас носим на реверу сакоа, је додатна обавеза за мене да се борим за српско-чешко пријатељство, да радим што је могуће више, и за то имате моје обећање", рекао је Вучић.
Додао да је данас дивно бити Србин у Прагу, и да Србија никада неће заборавити Земанове речи.
Трговинска размена са Чешком све већа
Трговинска размена Србије и Чешке сваке године је све већа, и достигла је ниво од 1,2 милијарди евра, саопштио је Вучић и додао да се нада да ове године цифра може да достигне и 1,4 милијарди евра.
У том случају, како је рекао, Чешка ће са 11-ог места на листи трговинских партнера, доћи на осмо, а уколико се реализује све о чему су разговарали, може да се нађе и на 5. Или 6. месту.
Указао је да је све већи број чешких инвестиција у Србији, и све већи и извоз и увоз.
“Имаћемо данас и сутра важне разговоре са многим компанијама, Земан је помињао велику листу, реал естате, аутомобилску индустрију… “, рекао је Вучић.
Додао је да је у прва три месеца забележен раст трговинске размене од 18 одсто, а да ће наредних неколико година достићи 2 милијарде евра.
“Таква трговинска размена Чешке с једном малом Србијом је за нас част и показује добар амбијент”, рекао је Вучић.
Вучић је подсетио да је Србија прошле године уз Литванију била у врху по расту у Европи, ове године има за циљ раст од 7 одсто, а у том не лаком послу, велику улогу имаће и чешке компаније.