Вести

ВУЧИЋ: БРЗЕ ПРУГЕ И МОДЕРНИ ВОЗОВИ НОВА СЛИКА СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић возио се новим брзим возом "Stadler kiss" компаније "Stadler Bussnang AG", који је та швајцарска компанија предала Србији, и истакао да су брзе пруге и модерни возови нова слика наше земље, као и да ће прва деоница брзе пруге ка Будимпешти, од Београда до Новог Сада бити отворена за саобраћај крајем фебруара или 1. марта.
Србији је данас предат први од укупно три брза воза која су купљена од компаније "Stadler Bussnang AG".
Вучић је током вожње, заједно са представницима Штадлера, српских железница и медија, у разговору са бившим немачким канцеларом Герхардом Шредером рекао да је почетак саобраћаја на брзој прузи велика промена за грађане Србије.
Воз је фантастичан и веома удобан, прокоментарисао је Вучић током вожње од железничке станице Нови Београд до станице Београд Центар у Прокопу.
Вучић је током вожње на мосту рекао да треба да се среди и локација преко пута Београда на води, са друге стране реке.
Вучић је изјавио да нови, модерни возови, који ће новим српским пругама ићи 200 километара на сат, од којих ће један око 1. марта бити у комерцијалној употреби од Београда до Новог Сада, значе ново време и нову Србију и нешто на шта ћемо полако почети да се навикавамо - да је наша земља успешна.
“Виктор Иго је рекао да снови стварају будућност. Ми смо деценијама уништавали сопствене ресурсе, нестајале су нам пруге, нисмо их одржавали, а камоли обнављали… Возови нам били стари и старомодни, да смо били срећни када бисмо прелазили 26 км на сат…”, рекао је Вучић.
"Данас, супротно томе, Србија може да се похвали куповином три овакве фантастичне гарнитуре возова, вредне готово 52 милиона евра, којима ћемо ускоро моћи да се возимо по најмодернијим пругама", рекао је Вучић.
Вучић је рекао да ће око 15. новембра почети тестирање пруге Београд - Стара Пазова, а да око Божића 2022. године ће кренути и тестирања пруге Стара Пазова - Нови Сад те да очекује да ће данас промовисани брзи воз у комерцијалној употреби бити око 1. марта следеће године.