Вести

Унија жена СНС Апатин - учесници трибине на тему: „Резолуција 1325 женско лице мира и безбедности„

Унија жена СНС Апатин ,дана 05.06.2015. год.у Сомбору била је учесница трибина на тему: „Резолуција 1325 женско лице мира и безбедности„ која је одржана у Великој сали Скупштине града Сомбора на иницијативу Женске парламентарне мреже АПВ и Женске одборничке мреже града Сомбора.

Након поздравног говора градоначелника града Сомбора Саше Тодоровића и уводне речи Тамаре Савовић,потпредседнице Комисије за равноправност полова и координаторке Женске одборничке мреже, присутнима су се обратили и узели учешће и остали учесници трибине: Стојанка Лекић ,председница Одбора за равноправност полова и координаторка Женске парламентарне мреже Скупштине АПВ, Маја Седларевић, чланица Одбора за безбедност Скупштине АП Војводине и чланица Савета за безбедност АП Војводине, Васа Релић, Председник Одбора за безбедност Скупштине града Сомбора ,Даница Тодоров, заменица Пoкрајинскoг заштитника грађана-Омбудсмана за равнoправнoст пoлoва, Босиљка Остовић Павићевић, официрка Одељења полиције,Силвија Крањц, директорка центра за социјални рад Сомбор и Прим.др.Владо Бабић народни посланик. .

На скупу се указало на проблеме као што су: родно насиље се законски не третира као угрожавање личне безбедности,законски регулисати обавезу пријаве насилника, проблем безбедност социјалних радника који немају службене легитимације приликом рада на терену , пријава насиља од стране полицијске станице у 90% случајева заврши се условним и ослобађајућим пресудама што је веома лоша порука насиљу ...

Истакло се и оно што је дало добре резултате као што је : умрежавање институција(полиција,центар за социјални рад и тужилаштво) се показало као веома важан сегмент у спречавању породичног насиља,СОС телефони, пројекат „Сигурна кућа“, примена медијације (разговор у присуству особе која помаже у решавању спора)... Закључак скупа је обезбедити сваком грађану и грађанки да се осећа безбедно у својој заједници у свим њеним сегментима.