Вести

ТРИБИНА САВЕТА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ И ОДРЖИВИ РАЗВОЈ

Пригревица са поносом носи епитет пољопривредног села. То је краси још из времена бивше СФРЈ, а таквом је доживљавамо и данас. У уторак 02.02.2016 пољопривредно газдинство нашег Пригревчана Николе Ловрића, посетили су г- дин Милан Новаковић, народни посланик у Скупштини Републике Србије и члан Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду и Професор Мирослав Ћирковић, директор института за ветеринарство Нови Сад. Циљ посете је био да се у директном разговор са домаћином и пољопривредником  добију информације о проблемима  које имају  пољопривредници како би се у наредном периоду  пронашла адекватна решења.

Истог дана у вечерњим сатима Савет за пољопривреду и одрживи развој ОО СНС Апатин је организовао трибину на којој је презентовао свој програм. Мишљење о програму су након излагања дали г-дин Новаковић и г-дин Ћирковић, а посебан део у дискусији су заузели и присутни у публици са бројним питањима.

Интересовање је било огромно, преко три стотине пољопривредника и људи које занима план развоја пољопривреде, окупио се у великој позоришној сали. Уводно излагање је припало поверенику савета за пољопривреду и одрживи развој Ђорђу Вигњевићу.

У уводном излагању је још једном  наглашена важност  формирања аграрног буџета општине како би се  обезбедила новчана средства кроз субвенције на нивоу локалне самоуправе за развој пољопривреде, а формирањем општинске саветодавне службе стручна и логистичка помоћ пољопривредницима са посебним акцентом на едукацију пољоприврених произвођача. Указано је не важност и неопходност удруживања пољопривредних произвођача у задруге чиме се отвара могућност договора о заједничким улагањима, договора са потенцијалним стратешким партнерима, а обезбедиле би се  количине производа које су по квалитету и квантитету  интересантни купцима.

Г-дин Новаковић је  у свом обраћању рекао и да доношењем новог закона, земљу не могу купити странци већ само  мала пољопривредна газдинства који имају у поседу до  30 ха земље и да је циљ овог закона управо развој таквих газдинстава. Мали  пољопривредни произвођачи могу остварити право првенства  уколико постану правна лица или се удруже у задруге са квалитетним инвестиционим планом са циљем да се запосле нови људи.

Међу домаћинима трибине, био је и кандидат СНС за председника општине Апатин Радивој Секулић који је истакао да је развој пољопривреде и јачање села један од начина да се млади људи задрже у својим селима.

Слике можете погледати ОВДЕ


                                ОО СНС Апатин