Вести

ТРИБИНА САВЕТА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ, КУЛТУРУ И СПОРТ ОО СНС АПАТИН

Савет за образовање, културу и спорт ОО СНС Апатин је у среду 30.09.2015 пред препуном великом салом синдиката представио свој програм за опоравак општине у тим областима.

Присутну су били бројни нестраначки људи из света спорта, просветни радници, као и велики број омладине који желе активно да се укључе у политички живот Апатина.

На почетку је приказан филм у ком су се могли видети проблеми општине Апатине које има у областима образовања, спорта, култури, као и проблемима младих.

Чињеница је да се број становника нешег Апатина у периоду од 2001. до 2011. године по попису смањио за 4159 становника. Велики број њих су млади људи који не виде перспективу у Апатину јер немају посао. Оно што се нуди је мизерна надокнада за волонтирање уз лажно обећање и наду да на том радном месту можете остати. Најгоре од свега је да одговор на тај проблем у руководству наше општине објашњавају да је такво стање и у другим општинама. Канцеларији за младе која постоји у општини Апатин се деси да у целој години не распише нити један пројекат. Велили проблем су и стипендије које се паушално деле, а студенти који их добијају се врло често не враћају у Апатин јер немају посао за оно за шта су се школовали. Такође, не постоји јасан план и стратегија за награђивање најбољих ученика и професора. Буџет за спорт се од 21милиона у 2013. години свео на 10 милиона у 2015. години од чега само на закуп куглане у Бањи Јунаковић одлази 700.000,00 динара а рад спортског савеза кошта годишње од 5 до 6 милиона динара. Трио људи који воде нашу општину има у збиру 205 година и тешко може да разуме потребе некога ко има 20 година.

Након филма повереница Савета за образовање, културу и спорт ОО СНС Апатин Дубравка Кораћ је изнела програм који има за циљ да општина Апатин постане здрава средина за живот млдих људи. Од младих се очекује да буду проактивни, да буду информисани и да се укуључују у политички живот општине. Сами треба да реализују идеје кроз пројекте, а општина да им буде подршка. Тренд исељавања студената треба да се смањи кроз нови програм стипендија где ће се за најбоље обезбедити радна места. Да би млади људи били успешни, велику одговорност сноси образовање као ресор, па је неопходно улагање како у школе, тако и у професоре. Школе треба да задовољавају савремене трендове како би ђаци били што мотивисанији за рад. Део програма се односи и на награђивање професора за шта општина треба унапред да креира буџет. Задовољни родитељи су такође део програма, деца треба да буду безбедна у школи а у плану је и увођење здравог оброка за основце од првог до четвртог разреда. У спорту су постављени највиши циљеви, јер Апатин је традиционално имао прволигаше и врхунске спортисте. Кроз селекције и правилан рад, извесно је да Апатин може да да једног олимпијца за 2020. годину. Култура, традиција и историја Апатина треба да се негују од његовог првог помињања па до данашњих дана, па ће и програм намењен културури бити тако конципиран. Потребно је изградити културни бренд Апатина, а културни садржаји да буду профитабилна туристичка понуда.

Након што је Дубравке представила програм, своје утиске су дали и Слободан Бачић, Евица Остојић и Данко Ајдук. Сложили су се да је програм опширан и да обухвата све сегменте на којима треба радити јер су међусобно врло повезане целине. Слободан је истакао да су циљеви оствариви и да је потребан велики рад да се Апатин врати на старе стазе успеха. Евица је напомињала важност улагања у просвету како би и ђаци и наставници били што мотивисанији за рад. Данко као један од свршених студената који се вратио у свој град каже да су млади препознали енергију коју Дубравка улаже у свој програм и да све више прилазе странци.

Реч су на крају имали присутни у публици, који су постављали питања и износили своје утиске. Дискусија се раширила врло брзо, јер су идеје само надолазиле. Општи је закључак да су трибине овог типа врло корисне. Показатељ су да људи од струке има јако пуно у нашој општини, да желе износити своје мишљење и идеје, и да заједнички можемо да покренемо Апатин са мртве тачке у којој тавори годинама.

Слике можете погледати ОВДЕ

Презентација:

ОО СНС АПАТИН