Вести

Представљање програма у МО Апатин

Ближи се тачно годину дана од када је формирано ново повереништво СНС у Апатину. Формирани су и нови Месни одбори по селима, који су били поприлично активни у овом периоду и урадили велике ствари у својим селима. Уређивано је дечије игралиште и ђерам у Свилојеву, спортски терени у Сонти и Ромском насељу, бројне акције уређења села у Пригревици, те трим стаза у Апатину. Поред тога организоване су и бројне хуманитарне Акције. Странци је у том периоду и пришао велики број високо образованих људи, интелектуалаца, предузетника и пољопривредника који су своје знање и искуство преточили у програм странке којим желе да помогну свом граду. Програм је презентован по Месним одборима, и то почевши од Пригревице, па преко Свилојева, Сонте, Купусине и Апатина, последња станица је била Ромско Насеље.

Уводну реч у излагањима имао је координатор МО Душан Кораћ. Истицао је свуда да су предстојећи избори пресудни за грађане Општине Апатин. Тренутно не постоји веза између републикчке, покрајинске и општинске власти. СНС чини тренутну већину у републичком парламенту, сасвим је извесно да ће после предстојећих избора исто бити и на покрајини, па је једина шанса да се Апатин помери са мртве тачке у којој тавори годинама да власт преузме Српска Напредна Странка. Пројекти постоје како на републичком, тако и на покрајинском нивоу који се тиче самог Апатина. То истичу наши функционери који последњих годину дана све чешће посећују наш општински одбор. Да би се спровело све у дело, неопходна је промена власти у Апатину. Развоју наше оптштине, итекако ће помоћи и програм наших савета који се прави и који ће бити презентован.

Савет за привреду и инфраструктуру решења за изговарање тренутне власти о „немању пара“ види у преиспитивању локалног буџета, нарочито кредитне способности као и транспарентности јавне потрошње у општини и свим јавним предузећима. Запосленост се планира повећати субвенционисањем привреде, а буџет да буде у функцији отварања нових радних места. У плану је креирање пројектних тимова за подршку инвестицијама и енергетску ефикасност. Проблем тренутне неефикасности локалне самоуправе виде и у лошем маркетингу, па је то такође једна од ствари на којима треба радити. Потребно је промовисати инвестиционе предности, као и пратити и повезивати привредне субјекте у целој општини. Још једна тачка у програму је међународна сарадња у функцији привредног развоја, као и отварање канцеларије за ЕУ пројекте.

Савет за локални економски развој види највећи проблем наше општине у небризи власти према предузетницима. Предузетништво може итекако помоћи развоју општине кроз запошљавање, али је предузетнике потребно повезати, помоћи им у брендирању и олакшати беспотребне процедуре. За то су потребни стручни кадрови, доказани и успешни предузетници а управо такви људи су у СНС Апатин. Поред предузетништва, туризам је привредна грана која има велик потенцијал у Апатину. Потребно је брендирање, промоција и обједињавање туристичке понуде. Развијаће се партнерство између локалне самоуправе и удружења предузетника, као и кластера за туризам.

Савет за правна питања сматра да реформе треба покренути из општинске управе која треба да постане сервис грађана. Грађани треба да знају ко и на који начин одлучује о средствима која извајају кроз порез и самодопринос, рад функционера да буде транспарентан, седнице СО и општинског већа да се преносе, а све афере из претходног периода да се истраже до краја. Стручност и поштење треба да буду критеријум код избора функције. Општинско веће, које је као Влада на републичком нивоу, треба да чине стручни, успешни и храбри људи, а не послушници и кукавице као до сада.

 

Савет за образовање, културу и спорт сматра да је неопходно улагање средстава у модернизацију наставе и додатну едукацију наставника. Као највећи проблем до сада истичу да су начини доделе стипендија и њени износи. Савет истиче да стипендије треба да иду најбољим студентима, као и да се инсистира на њиховом повратку са студија у општину која улаже средства у њихову едукацију. Нетранспарентност спортског савеза се такође истиче као један од проблема тренутне власти, а обећава се финансирање клубова на основу резултата. Апатин мора постати општина младих, а за то је потребно да се окрене ка младим људима, да се едукују кроз спорт и културу, да имају бесплатне тренинге, да су им терени уређени, да се развијају програми за младе кроз ученичке размене, бесплатне курсеве и друге програме за младе.

Савет за пољопривреду и одрживи развој сматра да је за развој пољопривреде у општини Апатин неопходно прво доношење аграрног буџета, те да се буџет транспарентно троши и контролише у функцији руралног развоја општине. У разговору са пољопривредницима, увидели смо колико је неопходо оснивање општинске саветовадавне службе која ће бити на располагању пољопривредницима. Потребна је посебна подршка органском начину производње. Један од кључних проблема тренутне власти је њихова пракса расподеле друштвеног земљишта које се даје у закуп. То не само да се неће дозволити, већ ће се посебна пажња усмерити на развој малих комерцијалних газдинстава и стварање услова за отварање погона за прераду. Такође, неопходно је одговорно управљање комуналним отпадом и отварање рециклажног центра.

Савет за здравство и социјалну заштиту сматра да је неопходно подизање квалитета услуга у здравственим и социјалним службама. Савет сматра да су недовољно искоришћена средства из конкурса инвестиционих фондова и донација ради бољег опремања здравствених установа. Планира се едукација становништва о превенцијијама болести, а посебна пажња биће усмерена на унапређење услова рада лекара у свим здравственим установама. Усмереност ка пацијентима је такође једна од тачака програма где се планира редовно проверавање задовољства грађана социјалним и здравственим установама. На тај начин се такође мисли подизати квалитет услуга које се пружају пацијентима.

Након излагања савета, отварала се дискусија где су присутни могли да изнесу своја мишљења. Посебно су активни били по селима апатинске општине где се највише причало о развоју пољопривреде која треба да пробуди села. У МО Апатин предузетништво се сматра чључним поред туризма за развој општине, а питања, предлога и интересовања је било на претек. Сви предлози и идеје које су изнете, биће наредих недеља размотрене како би се програм употпунио.

На крају, чланови свих савета су уз вечеру и дружење сабирали утиске. Заједнички закључак је да је урађен велики посао, да интересовање чланова и симпатизера странке никад није било веће за рад, те да све то намеће велику обавезу да се посао до краја уради на најбољи могући начин у интересу свих грађана општине Апатин.

ОО СНС Апатин