Вести

МАЛИ: Е-ФАКТУРЕ СМАЊУЈУ ТРОШКОВЕ ПРИВРЕДЕ

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће нови Закон о електронском факурисању смањити трошкове привреде, додатно дигитализовати привреду и повећати конкурентност, а једна од најважнијих предности овог система за привреднике биће бржи повраћај ПДВ-а.
Мали је на округлом столу „Е-фактуре за конкурентнију привреду“ који је данас одржан у организацији Министарства финансија и Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), рекао да је реч о регулативи која нуди системска решења, те да Србија овим показује колико је посвећена структурним реформама.
Мали је најавио да ће до краја јуна бити завршени сви подзаконски акти који прате примену овог Закона у пракси.
„Два процеса паралелно су у току. То је процес фискализације и увођења електронских фактура. Спроводимо их заједно у консултацијама са привредницима и њихови савети су нам важни како би се повећала ефикасност и смањили трошкови, а све то је битно за повећање конкурентности наше привреде“, рекао је Синиша Мали.
Мали је навео да се са увођењем система остварује највећа корист за привреду, а то је да пријава за ПДВ буде аутоматска, усагласиће се улазне и излазне фактуре, лако ће бити уочене грешке и систем ће то моћи лакше да испрати.
Мали је подсетио да је Закон о фискализацији већ усвојен и да се следеће седмице очекује технички водич о неопходним софтверским и инжењерским решењима.
„Пореска управа ће имати много бољу контролу фискалних каса и пореских обвезника, а то води ка смањењу сиве економије и уводи ред када је пословање пореских обвезника у питању“, навео је Мали.
Мали је подсетио да ће софтверски систем који ће бити примењен на фискалним касама бити у потпуности бесплатан.