Вести

ЕДУКАТИВНА ТРИБИНА О УЗГОЈУ ЈАГОДИЧАСТОГ ВОЋА

Због велике заинтересованости пољопривредних произвођача за садњу малине како на простору западнобачког округа и шире, тако и у нашој општини савет за пољопривреду и одрживи развој ОО СНС Апатин је 23.01.2016 организовао едукативну трибину на ову тему. На трибини је присуствовало више од 20 пољопривредних произвођача и грађана заинтересованих за садњу малине.

 

Гост трибине је био дипл.инг Мирослав Благојевић специјалиста за заштиту биља и повртарску производњу и дугогодишњи познавалац производње јагодичасток воћа у коју спада и малина.

 

Трибину је отворио повереник савета за пољопривреду и одрживи развој ОО СНС Апатин дипл. инг. Ђорђе Вигњевић који је у уводној речи у кратким цртама презентовао програм рада савета. На трибини је наглашена важност учешћа локалне самоуправе у развоју пољопривреде, посебно помоћ коју локална самоуправа може да пружи малим породичним пољопривредним газдинствима као један од услова опстанка младих људи како на селу тако и у граду. Мала породична пољопривредна газдинства морају бити приоритет интересовања локалне самоуправе.

 

Наглашене су две кључне ствари које ће се урадити доласком СНС на власт у Апатину, а то је формирање аграрног буџета и саветодавне службе на нивоу локалне самоуправе. Формирањем аграрног буџета би се обезбедила новчана помоћ, а формирањем саветодавне службе стручна и логистичка подршка развоју пољопривреде у нашој општини.

 

Такође је наглашено да се мала пољопривредна газдинства морају окренути производњи која са мањих површина доноси већи профит ( вишегодишњи засади,производња јагодичастог воћа , повртарство...), што је један део пољопривредних произвођача већ препознао и због чега је и организована ова трибина.

 

Господин Благојевић је у предавању које је било интерактивно замишљено као округли сто, упознао присутне са производњом малине у свету и код нас. Речено је да је производња малине једне од најпрофитабилнијих производњи и да се највећи део производње извози како на Америчко тако и на европско и руско тржиште. Присутни су упознати са сортама малине и технологијом њихове производње. Указано је на то да је читав регион ушао еуфорично у производњу малине без адекватне стручне помоћи и надзора што је резултовало да је посађена сорта ( Полана) која није најбоље решење и која се повлачи из производње у земљама у којима је до сада гајена. Сорта која је препоручена за садњу на нашем поднебљу је ПОЛКА због својих карактеристика( после обраде квалитет је скоро непромењен, већи приноси, већи плодови ...) а и сама потражња прерађивача за овом сортом је већа. Истакнута је важност сортне чистоће садног материјала као основе у производњи, поштовање технологије производње (од узорковања земљишта ,избора сорте ,ђубрења,наводњавања,сенчења па све до брања). Препоручено је да се крене са производњом на мањим површина до 20 ари за неискусне, док се не стекне потребно искуство за ову врсту производње. Скренута је пажња да се мора водити рачуна о хигијени како током целокупне производње тако и хигијени самих берача и објеката у којима се одлаже малина.( салмонела и норо вирус). Предложено је да се направи удружење произвођача малине.

Напоменуто је да ће у наредном периоду производња индустриске јагоде бити веома интересантна због загарантованог откупа и цене ( извоз Немачка) а улагања су за око 40 % мања него при садњи малине. Такође је речено да садња лешника без обзира на велика почетна улагања и дугог чекања на поврат уложених средстава веома исплатива.

 

После излагања господина Благојевића, присутни су поставили велики број питања почевши од питања везаних за висину инвестиције, набавке садног материјала, приносу ,.. па све до пласмана малине.