Вести

БЕЗ ДЕЦЕ НЕМА БУДУЋНОСТИ, СТОТИНЕ МИЛИОНА ЕВРА У ПРОНАТАЛИТЕТНУ ПОЛИТИКУ

Без деце нема будућности, стотине милиона евра у пронаталитетну политику
Без деце немамо будућност, поручио је Вучић и истакао да држава у наредним годинама уложе стотине милиона евра у пронаталитетну политику, која треба да пружи бољи животни стандард породицама.
У том смислу, подсетио је да ће од 1. јануара, мајке за прворођено дете само од државе, не рачунајући подршку локалних самоуправа, добијати 300.000 динара, једнократно, уместо досадашњих 100.000 динара.
Уз то, добијаће једнократно давање од 100.000 динара за друго дете, као и по први пут 100.000 једнократно за треће дете.
"За друго дете, једнократно 100.000 динара, плус оно што већ важи, две године по 10.000 динара месечно, а за треће дете 100.000 динара једнократно, плус 10 година по 100 евра месечно. За четврто дете 10 година по 150 евра месечно, као и до сада", појаснио је Вучић.
Та комбинација старих и нових мера посебно ће у сиромашнијим слојевима друштва, где је иначе виша стопа наталитета, значајно да утиче и помогне развоју свести да без деце немамо будућност, поручио је Вучић.
Вучић је указао да је важна мера - право на новчана средства за изградњу или учешће у куповини породичне-стамбене зграде или стана.
"Не можете у Бабушници да купите стан, можете кућу. Држава ће бити спремна, а биће донета уредба владе 5. јанаура, да помогне са 10 до 50 одсто за куповину стамбене јединице. Ако кућа у Бабушници кошта 40.000 евра, поклон од државе биће 15.000 или 20.000 евра, да можете да је купите", рекао је Вучић.
Вучић је додао да се са овим мерама иде пре свега према мајкама, јер су оне одговорније, и оне које ће на најбољи начин да штите интерес детета и желети му најбољи смештај. У случају смрти мајке, то право моћи ће да се пренесе на оца.
"Ово је огроман новац. Ако очекујемо следеће године око 65.000 новорођене деце у Србији, само са једнократним давањима... то су стотине милиона евра уложене у пронаталитетну политику која треба да пружи бољи животни стандард породицама и буде гаранција мајкама, да смо као држава спремни да разумемо улогу мајке, жене у друштву и да на најбољи начин помогнемо", поручио је Вучић.
У складу са тим, додао је да ће бити припремљене додатне измене кривичног и других закона, којима ће се још снажније увести превентивне мере у борби против насиља над женама.
Такође, радиће се са невладиним сектором како да се друштво избори са вршњачким насиљем, које је, иако га је било и раније, данас јасније, захваљујући пре свега мобилним телефонима, и друштвеним мрежама, које млади сами снимају и још се поносе тиме.
"Морамо заједно да се изборимо са тим", поручио је Вучић.
Нова мера - помоћ од 100 евра младима од 16 до 30 година
Вучић је изјавио да је држава припремила нову меру за помоћ грађанима и то младима од 16 до 30 година, који ће већ 1. фебруара добити по 100 евра.
Вучић је објаснио да ће тај новац добити сви који имају напуњених 16 година па све до непуних 30 година.
"То су веома добре вести, то ћемо брзо реализовати и то је наша подршка младим људима", истакао је Вучић.
Вучић је рекао да ће млади моћи да се пријаве за ту помоћ од 15. до 30. јануара и да добију новац већ 1. фебруара.
Вучић је додао ће здравствени радници добити једнократну помоћ 15. јануара од 10.000 динара, затим млади од 16 до 30 година 1. фебруара 100 евра у динарској противвредности и да ће 10. фебруара сви пензионери добити помоћ од по 20.000 динара
"То је велика помоћ за укупно око 2,9 милона људи", нагласио је Вучић.
Вучић је истакао да то можемо да урадимо захваљујући добром стању јавних финансија.