Вести

9. мај у Пригревици

Девети мај ће бити упамћен по много чему. Гостопримство је реч која се везује за традицију српског народа, а дан проведен протеклог викенда у Пригревици помера ту границу за корак даље. Чланови месног одбора СНС Пригревица су угостили чланове ОО СНС Апатин ,а оно што је виђено данас у Пригревици је да млади људи, ентузијазам и креативност и даље постоје, да упркос тешким временима нису ишчезли са села, те да треба учинити све да што више људи у будућности буду гости Пригревчана.

Удружење љубитеља мотора Пригревица је направило предивну изложбу мотора и возила олд-тајмера, а круна свега је возило које су уз помоћ спонзора рестаурирали и поклонили пригревачком дому здравља. Капа доле! Након тога је посећено удружење Личана где су изложене макете Ратка Комара који је представио изглед војвођанског села педесетих година прослог века. Да угођај буде потпун побринуо се Ђуро Чанак који је причао о Пригревици од првих сазнања о њеном постанку па до данас. Уживање је било слушати колико људи воле своје село и колико су труда, рада и времена уложили да посетиоцима пренесу део онога чиме се поносе. У наставку посете Пригревици виђени су штандови које је организовало удружење жена „Панонске добре виле“. Видели смо шта све могу да направе веште руке жена општине Апатин. Задовољство је било и бити гост пригревачког музеја, а кустос музеја Момчило Тодорић се потрудио да речима опише сваки предмет. Уживање је било гледати предмете и слушати о времену када су сви ови предмети имали сврху и маштовитости људи тог времена да олакшају себи живот.

Чланови ОО СНС Апатин и повереник Илија Бурсаћ су разговарали са представницима удружења о њиховим проблемима у раду, о томе како се могу унапредити њихове активности, те се захвалили на томе што брину о свом селу и традицији коју негују.

Многи јубилеји су данас обележени у Пригревици, а утисак са којим напуштамо данас ово село је да се за њега итекако ваља борити те да несме бити препуштено забораву.

Слике можете погледати ОВДЕ

ОО СНС Апатин