КОМЕ ИДЕ НОВАЦ ОД ЗАКУПА СПОРТСКИХ ХАЛА

Након трибине Српске напредне странке на којој се говорило о стању у образовању, култури и спорту у општини Апатин, представници тренутне локалне власти одржали су, пре неколико дана, јавну расправу о Стратегији развоја спорта у општини Апатин од 2016. до 2020. године.

Руководства општине и спортског савеза су, том приликом, приказала наводни развој у овој области. Међутим, спортска инфраструктура је запуштена, отворени терени у апатинским школама руинирани, а пословање спортских хала нетранспарентно.

Српска напредна странка поставила је одборничко питање о финансијском пословању хала у општини Апатин. Од пет хала чије пословање смо проверавали, само једна, хала у Машинској школи, има забележене приходе у претходне четири године, и то у износу од 427 хиљада динара. Хале у основној школи „Жарко Зрењанин“, Грађевинској и дрвопрерађивачкој школи, Основној школи „Младост“ у Пригревици и Основној школи „Иван Горан Ковачић“ у Сонти, у претходне четири године, бележе само расходе и то у укупном износу од скоро 65 милиона динара. Термине у халама користе и рекреативци који за то плаћају од 500 до 2400 динара, по термину, као и различите радне организације, а термини у теретани спортске хале у Пригревици наплаћују се на месечном нивоу. На основу финансијског извештаја, као и искустава спортиста рекреативаца, установљено је да се уплате не врше на рачун установа, већ се од њих тражи готовина, која не улази у леглане финансијске токове.

Локална самоуправа на челу са СПС-ом надлежна је за постављање директора спортских хала и контролу њиховог рада и одговорна је за овакво њихово пословање.

С обзиром да је локална самоуправа само у халу у Основној школи „Жарко Зрењанин“, у претходне четири године, уложила скоро 27 милиона динара, што је и изјавио заменик председника општине Миодраг Бакић, поставља се питање контроле инвестирања тога новца. Свлачионице су руиниране, тушеви покидани, купатила у врло запуштеном стању. Ове године, према речима општинских функционера, није било довољно новца за замену паркета, па је он само прелакиран. Лакирање је грађане Апатина коштало 380 хиљада динара, а лак је био постојан непуних месец дана, па је сада потребно његово обнављање.

С обзиром да је на Јавној расправи о стратегији развоја спорта изнесено да ће буџет за спорт идуће године бити 10% мањи него ове, а ни до сада није трошен на рационалан начин, поставља се питање опстанка спортских клубова у нашој општини и услова у којима ће наши спортисти тренирати.

ОО СНС Апатин