Вести

Жене мир и безбедност

Унија жена ОО СНС Апатин је 13.05.2015 била гост на трибини организованој у скупстини АП Војводине, где је било речи о Резолуцији 1325, као и Националном Акционом Плану (НАП) који је свака земља чланица дужна креирати, спровести у дело, потпуно имплементирати и контролисати. Резолуцијом 1325 Савета безбедности Уједињених нација жели се истаћи улога жена у изградњи мира и постконфликтном опоравку земље. Резолуција је правно обавезујућа за све земље чланице УН, за све националне и међународне институције и организације, али је оно што је много важније обавезујућа за појединце било они мушког или женског рода. НАП има за задатак да направи јединствени инструментални оквир који мора бити спровођен на сваком нивоу.

Истицани су разни проблеми са којима се жене сусрећу у свакодневном животу и свим његовим сферама. Посебно је скренута пажња на проблеме у родној равноправности, неједнакости положаја у ланцу одлучивања, у пословној и политичкој хијерархији, стереотипи, непоштовање права жена, положај жена у конфликтним и постконфликтим ситуацијама и још многе друге. Предавачи су примерима и статистикама осликавали тренутно стање које је у нашем друштву алармантно и брзи и свеобухватни кораци морају се начинити у правцу решавања ових проблема како би се што пре дали одговори и решења проблема који муче савремену жену.

Трибина је, нажалост, поставила велики број питања на која није дат прецизан, једнобразан и конкретан одговор, што намеће закључак да је ово велики и кључни проблем наше заједнице и да се на његовом решавању морају консултовати сви нивои власти и невладин сектор, независне институције како домаћег тако и интернационалног карактера, једноставно сви морају деловати у правцу решавања овог озбиљног проблема јер ће даљим игнорисањем или неадекватним решавањем он бивати само још већи и компликованији за стварање услова потпуне равноправности.

Један од учесника истакао је : “ Кад желиш да нешто буде урађено одговорно, повери то жени!“ Притом је порука овог скупа да жене и мушкарци нису једнаки, али да морају у својој различитости бити равноправни. Можда једна од најгласнијих порука овог скупа била је да жене не желе преференцијални положај, већ да се о бољој будућности заједно побрину и жене и мушкарци, стварајући услове за још боље и савршеније грађанско друштво, градећи пут у бољу будућност без подела.