Вести

Презентација програма за туризам ОО СНС Апатин

У понедељак 28. Марта 2016. у малој сали синдиката стручној јавности је представљен програм за развој туризма општине Апатин Савета за локални економски развој ОО СНС Апатин.

У првом сегменту презентације идентификована је тренутна ситуација у апатинском туризму за коју су се сви сложили да је лоша. Након тога су презентовани узроци такве ситуације:


•    Нејасна локална филозофија туризма
•    Мало догађаја концентрисаних у кратком временском периоду
•    Неадекватно уређени садржаји за високе стандарде модерног туризма
•    Готово непостојећа промоција


Следећи сегмент презентације је представљање конкретних мера и планова којим би се поменути узроци елиминисали, па је у том контексту савет изложио 5 основних циљева које ставља пред себе, а то су:


1.    Апатин – општина испуњена атрактивним догађајима распоређеним током целе године
•    Разматране су могућности бољег распореда постојећих манифестација, али и могућности покретања нових манифестација, нарочито у периоду август месеца када је у општини на одмору велики број људи који су на привременом раду у иностранству.


2.    Апатин – место едукованих и ефикасних кадрова у туризму
•    Говорило се о повратку младих стипендиста у општину након завршених студија, материјалној и логистичкој подршци за стицање стручних лиценци (нпр. туристичког водича), едукативним радионицама за пружаоце услуга у туризму.


3.    Апатин – лидер у Војводини за излетнички туризам, екскурзиони туризам и тим-билдинг туре
•    Фокус овог излагања је био на тим-билдинг турама и значају тржишта Новог Сада за исте, с обзиром на рапидан раст ИТ индустрије у истом и на велики број фирми са значајним бројем младих запослених.


4.    Апатин - центар посета подунавских Немаца који долазе у Србију
•    Поменута је богата културно-историјска заоставштина подунавских Немаца са ових простора, њихова воља и жеља да се упознају са животом својих предака или подсете прошлости у Војводини. Посебно је напоменута важност удружења које се баве историјом и традицијом Немаца са ових простора а која имају одличне контакте и везе у земљама Западне Европе.


5.    Апатин – један од лидера региона у Екотуризму
•    Причало се о заштићеним добрима, фото-сафарију, сарадњом са службама и предузећима за заштиту и управљање природом као и потенцијалима биосфере и прекограничне сарадње са другим територијама али истом природном целином.

 

Излагање је допунио и кандидат за председника Општине Апатин Радивој Секулић, који је рекао  да је време да у овој области почне да се ради.

- Ми имамо шта да пружимо, али се нико тиме не бави. Наше идеје су, поред наведених примарних ствари и етно куће у селима, развој бициклистичке руте, дочек посетилаца са јахти и бродова уз наше специјалитете, домаћу радиност и сувенире. Нека свако од посетилаца остави бар 10 евра код нас, то ће много значити за Апатин - објаснио је Секулић.


Последњи део радног састанка се односио на коментаре и сугестије присутних гостију који су изнели своја мишљења и додатне ставке које ће Савет свакако размотрити и унети у програм.