Вести

Програм за развој туризма Српске напредне странке почео да даје резултате

У кампањи за локалне изборе у апатинској општини 2016. године Савет за економију Општинског одбора Српске напредне странке из Апатина изашао је са програмом развоја туризма. Данас, три године касније, повереник једног од месних одбора Српске напредне странке Апатин, Немања Јовић је у просторијама Српске напредне странке изнео анализу учињеног и оствареног:

Као неко ко је још 2015. године, у име Српске напредне странке, учествовао у креирању планског документа, који је требао да утврди недостатке функционисања туризма у општини Апатин и начине на које би се ти недостаци надоместили, могу да се осврнем у назад и да са задовољством констатујем да је значајан помак направљен. – рекао је Јовић.

Тада су се као кључни и ургентни проблеми констатовали:
1. Изузетно мало туристичких дешавања концентрисаних у кратком временском раздобљу
2. Неадекватно уређени туристички садржаји и локалитети за потребе модерног туризма
3. Готово непостојећа промоција туристичких потенцијала

Јовић је, осврћући се на наведено рекао:
Апатин је данас општина чија туристичка организација у редовном плану пословања има 17 догађаја, које самостално или уз партнерство са локалним удружењима и другим субјектима реализује. При том догађаји су тематски разноврсни, погађају готово све циљне групе и реализују се током целе године, а готово без изузетка бележе тренд раста и развоја из године у годину. Било да говоримо о традиционалним дешавањима као што су Апатинске рибарске вечери и Личка олимпијада или неким новим, попут у суботу одржаног „Дир енд бир“ фестивала, „Бич“ феста, Фестивала цвећа, Смотре јахача запрега и фијакер, Предускршњег вашара.... сви имају туристички и економски значај по локално становништво. Посебно треба нагласити што овај значајан раст броја догађаја није пропраћен и значајним растом буџетских трошкова, већ се све углавном покрило бољом организацијом и сарадњом са другим туристичким субјектима. Поред свега наведеног добри примери су навели и охрабрили и бројна удружења и приватна и пословна лица да самостално организују догађаје у чему им такође наша организација често помаже. Најбољи примери за то су свилојевачки „Чаробни пасуљ“, „Шкембићијада“ у Купусини, крафт фестивали пива, Петровдански дани и многи други.

Такође, велики допринос, ефикаснијем коришћењу туристичких потенцијала општине Апатин, дала је и локална самоуправа као и виши нивои власти. Верујем да колегама који су се туризмом у Апатину бавили пре мене није било лако туристима и оператерима препоручити комплексе базена Бање Јунаковић који су оскудевали санитарним чвором или апатинску плажу која је била зарасла у коров и амброзију. Данас је на срећу то све, захваљујући локалној самоуправи и менаџменту Бање Јунаковић, као покраинској институцији, доведено на ниво којим се Апатинци могу поносити и радо угостити туристе из целе Србије и света. Санирајући горуће проблеме, као што су наведени примери, верујем да ћемо у годинама пред нама имати више простора за нове инвестиције у туризму и поред оних већ најављених као што су реконструкција пристана, апатински музеј и слично. – додао је Јовић.

И за крај морам се осврнути на туристичку промоцију. Апатин данас располаже модерним туристичким сајтом који ће ускоро осванути и на енглеском језику. Присутност на друштвеним мрежама је константна, испраћени су сви трендови модерног, дигиталног света, чиме се остварује најлакша и најбржа комуникација са туристима. При крају је реализација пројекта постављања вишејезичне, туристичке сигнализације. Израђене су нове брошуре са стилизованом мапом града и најважнијим објектима а припремају се и још нека интересантна изненађења по том питању. Посећују се највећи сајмови у Србији. Све наведено се можда данас не чини толико значајним и сматра се подразумеваним, али требало је много воље, рада и времена да се за овако кратак период достигне одређени ниво и отклоне главни недостаци чиме су значајним делом испуњена предизборна обећања. Захваљујући свему наведеном број долазака туриста је у 2018. години био за 47,51% већи него у 2016. а број ноћења се за исти интервал повећао за 17,6%. Оно што је ипак најважније рећи – ми смо и те како свесни да ово није довољно и да је неопходан значајнији раст како би већи број грађана осетио економске бољитке од туризма, али први и најтежи кораци су начињени - завршио је Јовић.