Вести

ПОМОЋНИК МИНИСТРА ПОЉОПРИВРЕДЕ ПОСЕТИО АПАТИНСКЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

У организацији Савета за пољопривреду ОО СНС Апатин, 21.03.2016 у малој сали синдиката одржан је састанак са апатинским пољопривредницима. Додатну тежину самог скупа дали су помоћник министра пољопривреде Драган Мирковић, директор агро института у Сомбору Владо Сабадош, повереници савета за пољопривреду Сомбора и Апатина Јово Кеча и Ђорђе Вигњевић, те кандидат ОО СНС Апатин за председника општине Радивој Секулић.

Теме разговора су биле субвенције, кредити и ИПАРД програм. Поред новости које су могли чути на ове теме, пољопривредници су могли и да изнесу проблеме који их муче и да предложе конкретна решења. Истакнут је значај пољопривредне стручне службе у Сомбору, која кроз савете и информације помаже развоју пољопривредних газдинстава.

Општина Апатин има и традицију и потенцијал за пољопривреду, па је право чудо зашто се пољопривреди данас уопште не поклања пажња. Апатин је једини град у целој Србији који нема донесен аграрни буџет, ненаменски се троше средства добијена од закупа земљишта, у већини градова и села комесација је завршена пре 30 година док у Апатину ни данас још увек није, на целој територији Општине Апатин данас не постоји нити један млин, није искориштена прекогранична сарадња, а постоје јако лепи примери успешне сараднје источне Србије са Бугарском, бесповратна средства која даје покрајина користе свега два газдинства на територији целе Општине Апатин, олакшица поврата 50% готово уопште да се не користи, само су неке од тема које су отворене у дискусији која је трајала преко два сата.

Све су то ствари које се у будућности могу и морају променити. Пољопривреднике је потребно едуковати о свему што пропуштају, а гости из Сомбора су понудили помоћ своје канцеларије за едукацију која успешно ради на томе.

Гости су на крају од повереника савета за пољопривреду ОО СНС Апатин, Ђорђа Вигњевића, добили брошуру са програмом за опоравак Општине када је пољопривреда у питању.