Саопштења

2015. година - време за нове визије и нова решења

Крај године време је за анализу урађеног у претходних 12 месеци. Уједно, прилика је и да се осврнемо на планирани буџет за наредну 2015. годину. Тим поводом, општински одбор Српске напредне странке издаје следеће:

САОПШТЕЊЕ

Лошу ситуацију у Апатину најбоље осликава податак да је наша оштина једна од најгорих у Србији, али и у Европи. Наиме, стопа незапослености износи невероватних 40%! Планирани буџет за 2015. годину наставиће да урушава стандард наших грађана. Планирано је да буџет износи милијарду и 119.000 динара, од чега ће за повећање броја запослених бити издвојено тек 0.56% укупне суме. За подршку промоцији локалне привреде намењено је 300 хиљада динара, док је Фонду за развој привреде намењено 420 хиљада динара. Ова цифра не може да покрене ни једну занатску радионицу, а камоли да подстакне запошљавање више хиљада људи.

Буџет предвиђа и издвајања за развој пољопривреде у износу од 50 милиона динара. То је у начелу похвално, али проблем се налази у реализацији ових средстава. Не постоји план, извештаји нити анализе из претходних година на основу којих би се јасно видело где и колико новца треба уложити – а без тога је немогуће делити средства. Исто је и са удружењима и спортским клубовима. Чини се да општинско руководство има друге приоритете.

Прошле године је за организацију Рибарских вечери потрошено преко 7 милиона динара. Задужење за нови трг премашило је 50% оригинално планираних трошкова; а само бина на тргу ће коштати преко 9 милиона динара! Да ли је нашим општинарима весеље заиста важније од послова за грађане? Тај новац је морао бити уложен у развој: у подршку локалном предузетништву и у санирање катастрофалне стопе незапослености.

Желимо да Апатинци имају бољи живот. Наша општина има толико невероватних потенцијала које треба ослободити и погурати. Актуелно општинско руководство имало је прилику дугу десет година да се докаже. Нису успели. Дошло је време за нове визије и нова решења.

 

Повереник ОО СНС Апатин Илија Бурсаћ